Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Κέντρων Τραύματος

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Κέντρων Τραύματος

Αρ. Πρωτ. 14115/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας είναι τα τραύματα, που προκαλούνται είτε από τροχαία ατυχήματα είτε από άλλες αιτίες. Σε ποσοστό 25% με 30% οι θάνατοι από τραυματισμό θα μπορούσαν να μειωθούν, εάν λειτουργούσαν εξειδικευμένα Κέντρα Τραύματος, ενώ περίπου ανάλογη σε ποσοστά θα ήταν η μείωση των αναπηριών. Η λειτουργία οργανωμένων κέντρων και συστημάτων αντιμετώπισης τραύματος, συμβάλλει στη μείωση της θνησιμότητας, των αναπηριών, των επιπλοκών, της παραμονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και της νοσηλείας από τραύματα, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 20% έως και 30%.

Το τραύμα, σύμφωνα με έρευνες, είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 44 ετών. Στη χώρα μας, ενώ υπάρχει το εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές για την αντιμετώπιση του τραύματος και δυστυχώς από την κεντρική εξουσία δεν υπάρχει καν η πολιτική βούληση για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων. Η Αθήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ανάγκη από 5 έως 6 Κέντρα Τραύματος και η Θεσσαλονίκη από δυο. Έτσι θα μπορούσε να είχε προληφθεί το 80% των θανάτων από τραύματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Είναι στις προθέσεις και στα σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου η δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Τραύματος, που θα συμβάλλουν στη μείωση θανάτων εξαιτίας τραυμάτων;

Απάντηση Υπουργείου